Képzés Publikációk Mediáció Mi a KAPCSOLATÜGYELET? KAPCSOLATÜGYELETI MEDIÁTOROK Archivum
Mi a KAPCSOLATÜGYELET?
Mi a KAPCSOLATÜGYELET?
Kapcsolatügyeleti házirend
Tájékoztató
Tárgyi feltételek
Személyi feltételek, berendezés
Kapcsolattartási ügyelet/Kapcsolatügyelet
A kapcsolatügyelet története
Etikai kódex
Keresés
Keresett szó:
Kapcsolattartási ügyelet/Kapcsolatügyelet

Kapcsolatügyelet, vagy kapcsolattartási ügyelet?

Rendszeresen kapom a kollégák kérdéseit ebben az ügyben. Sajnos nem számíthatunk arra, hogy a törvényhozók 2005-ös tévedését belátható időn belül korrigálják a mostani törvényhozók, ezért a következő áthidaló megoldást tudom javasolni:

Azok a kapcsolatügyeleti mediátorok, akik képzettségük és szemléletük szerint szeretnének dolgozni,kérjék az őket megkereső hatóságoktól, hogy a Polgári Törvénykönyv 107. oldalán található 22.§ kapcsolattartási ügyeletre vonatkozó pontjai közül a d pont alapján kérjék fel őket a munkára ( önálló szakmai módszertani programmal rendelkező kapcsolatügyeleti szolgáltatás), így a kapcsolatügyelet protokollja szerint dolgozhatnak. Ha csupán a kapcsolattartási ügyeletre vonatkozó rendeletre általában, vagy egyéb pontjaira hivatkozva kérik fel őket, és mégis kapcsolatügyeleti mediátorként oldják meg a feladatot, konfliktusba kerülhetnek a felekkel, azok ügyvédeivel, és a felkérő hatósággal is.

Abban az esetben viszont, ha elfogadják az egyéb pontok szerinti felkérést, és munkájuk során figyelmen kívül hagyják a kapcsolatügyeleti szakmai szempontokat(előzetes mediáció nélkül bonyolítanak le szülő-gyermek találkozásokat, vagy nem veszik figyelembe a kapcsolattartás különböző szintjeit, a fokozatosságot stb.,) akkor mint gyermekközpontú mediátorok a protokollal, illetve saját lelkiismeretükkel kerülnek konfliktusba, kárt okozhatnak a rájuk bízott gyermekeknek. Ezért nagyon fontos, hogy minden kapcsolatügyeleti mediátor jó kapcsolatot alakítson ki a körzetében dolgozó bírókkal és gyámhivatali előadókkal, akiket pontosan tájékoztatnia kell a kapcsolatügyeleti mediátor munkamódszeréről, hogy ennek megfelelő felkérést kapjon, amikor kirendelik az egyes ügyek rendezésére.

A másik megoldás, ha a hatóság nem hajlandó tudomásul venni, hogy a kapcsolatügyeleti mediátor külön módszer szerint dolgozik: írassunk alá a szülőkkel egy házirendet a munka elején, amibe beleírtuk a protokoll legfontosabb elemeit, hogy eszerint tudjunk dolgozni.

Ha intézményünk vezetője egyszerű szolgáltatásnak fogja fel a láthatásokkal kapcsolatos munkát, nevezzük át a keretszerződést Szolgáltatási Szerződésnek, és írjuk bele a protokollunkat.  

Dr. Kardos Ferenc

Bejelentkezés
Felhasználónév:
Admin menü
Kijelentkezés
Linkgyűjtemény
Lovasterápia
MAKAMOSZ

Bejelentkezés
Felhasználónév:
Jelszó:
Linkgyűjtemény
Lovasterápia
MAKAMOSZ
Buteyko légzésterápia